Beboerdemokratiet - hvem, hvad, hvor og hvordan

I fsb er beboerdemokratiet fundamentet for alt det, der foregår og i modsætning til mange andre, bliver fsb ikke administreret af andre end fsb selv, d.v.s. at beboerdemokratiet er selve motoren, der får alt andet til at køre rundt: Alle beslutninger og økonomi hviler i sidste ende på beslutninger truffet af beboerdemokratiet.

Almenlejeloven beskriver nøje opdeling af - og beslutningskompetencer i - beboerdemokratiet og selv om loven for nogle er spændende læsning, så kan du herunder finde en lettere tilgængelig forklaring:

Strukturen i fsb:

Helt grundlæggende er fsb os alle sammen. Alle, der bor i fsb, er en del af beboerdemokratiet og derfor en del af fsb. Der er dog et hieraki:

fsb’s daglige politiske ledelse er Organisationsbestyrelsen, også kaldet OB. Formanden for Organsationsbestyrelsen er dermed formand for fsb. Det er i Organisationsbestyelsen det juridiske og økonomiske ansvar ligger - også for alt det, der foregår ude i afdelingerne og det er Orgsnisationsbestyrelsen, der ansætter direktøren. Man kan dermed sige, at Organisationsbestyrelsen er direktørens ”chef”.

Organisationsbestyrelsens medlemmer vælges af Repræsentantskabet.

Repræsentantskabet består af delegerede fra alle fsb’s afdelinger. I nogle afdelinger har man valgt, at de delegerede er medlemmerne af afdelingsbestyrelsen, men andre steder vælges de delegerede på afdelingsmødet blandt beboerne. Om man vælger det ene eller det andet, er noget man beslutter i afdelingerne (på et afdelingsmøde).

De delegerede til Repræsentantskabet er altså helt almindelige beboere. Man skal ikke have særlige kompetencer for at blive valgt til Repræsentantskabet, blot have adresser i fsb og være over 18 år. Det mest almindelige i fsb er, at afdelingsbestyrelsesmedlemmer er delegerede.

I fsb mødes Repræsentantskabet en gang om året til et ordinært Repræsentantskabsmøde, hvor medlemmer til OB vælges.

Som nævnt er Repræsentantskabet fsb’s øverste myndighed og som udgangspunkt beslutter man her alt, der skal ske i fsb, men fordi det - i det daglige - ville være helt umuligt, hvis alle beslutninger lå i Repræsentantskabet, så har man besluttet at overgive en del beslutningskompetencer til Organisationsbestyrelsen.

Der er altså mange ting, som besluttes af Organisationsbestyrelsen, men er man utilfreds med dét, der besluttes - så kan man stille forslag i Repræsentantskabet om at tilbagekalde beslutningskompetencen på et særligt område.

Repræsentantskabets møder indeholder nogenlunde det samme som et afdelingsmøde. Du kan finde referater fra Repræsentantskabsmøderne her

Hvordan hænger beboerdemokratiet sammen i fsb - og i Tingbjerg?

I fsb Tingbjerg er der to afdelinger: afd. 1-43, Tingbjerg I og afd. 1-50, Tingbjerg II.

I afdelingen er afdelingsmødet øverste myndighed. Det er her, beboerne stiller forslag og træffer beslutninger, der gælder hele afdelingen og beboerne godkender budgettet.

Det er også på afdelingsmødet, man vælger medlemmer til afd.bestyrelsen. Afdelingsbestyrelsen består af 11 medlemmer (besluttet på afd.møde september 2022). Afdelingerne ”deler” afdelingsbestyrelse og den består derfor af medlemmer valgt af beboerne i begge afdelinger. Afdelingerne holder også afdelingsmøder sammen, med mindre der skal besluttes noget, som kun vedrører den ene afdeling, f.eks. helhedsplaner (renoveringer).

Alle kan stille forslag på afdelingsmødet og alle kan stille op på valg til afdelingsbestyrelsen, blot de har adresse i afdelin- gen og er fyldt 18 år. Der er ganske få formalia, der skal opfyldes når man vil stille et forslag - det kan du læse mere om under ”Forslag til afdelingsmødet” længere nede på denne side.

Det er meget, meget vigtigt, at beboerdemokratiet lever og fungerer. Uden beboerdemokratiet går afdelingen i stå - og i sidste ende går fsb i stå. Jo flere beboere, der deltager i beboerdemokratiet, desto bedre. Alle har en stemme og alle har ret til at blive hørt. Afdelingsbestyrelsens fineste opgave i en afdeling er at lytte til beboerne, fremme beboerdemokratiet og føre beboernes ønsker videre til Repræsentantskab og Organisationsbestyrelse.

Beboerdemokratiet i fsb Tingbjerg

Ud over de vigtigste organer i beboerdemokratiet, som er vist herover, er der forskellige udvalg. Udvalg kan være nedsat af afdelingsbestyrelsen, Repræsentantskabet eller af Organisationsbestyrelsen.

Når et udvalg er nedsat af afdelingsbestyrelsen, er det som hovedregel afdelingsbestyrelsesmedlemmer, der sidder i udvalget, men afdelingsbestyrelsen kan vælge at lade frivillige eller andre deltage. Hos os sidder vores kontaktperson fra OB, Anita Heisterberg, med på møder i Drift- og Miljøudvalget og i Udvalget for Forsamlingshuset har vi Henrik Duusgaard tilknyttet som frivillig. 

 I Repræsentantskabet har man nedsat forskellige udvalg, hvor medlemmerne er valgt blandt de delegerede fra afdelingerne, bl.a. har de nedsat et Ombudsmandsudvalg og Aktivitetsudvalg.  

Også organisationsbestyrelsen har forskellige udvalg. Som de fleste bestyrelser har de et Forretningudvalg. Derudover har de nedsat et driftudvalg og flere andre. Disse udvalg består af forskellige medlemmer af Organisationsbestyrelsen, og nogle gange af enkelte fra administrationen.

 Du kan læse mere om vores udvalg her i TIngbjerg under menupunktet ”Udvalg”.

Beboerne, der ikke sidder i afdelingsbestyrelsen, kan også beslutte at nedsætte et udvalg. Det kan du læse mere om under Beboerudvalg”.

Udvalg